De werkvergunning voor koks in de aziatische horeca: de aanvraag in een notendop

Voor koks in de Aziatische horeca geldt een speciale regeling. Zij komen namelijk in aanmerking voor een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA), zonder dat de werkgever eerst op zoek hoeft te gaan naar een geschikte kok in Nederland of een ander EU-land. Dit is namelijk een voorwaarde bij een reguliere GVVA-aanvraag, de zogenoemde arbeidsmarkttoets. Wel gelden voor de werkgever een aantal andere voorwaarden, zoals de verplichting om de vacature 3 weken voor de aanvraag van de GVVA te melden bij UWV.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden op een rij:

  • De werknemer gaat werken als kok in een restaurant van de volgende keukens: Chinees, Indiaas, Indonesisch, Japans, Koreaans, Maleis, Thais, Tibetaans en Vietnamees.
  • De functie van de werknemer wordt ingedeeld op functieniveaus 4 t/m 6 (specialiteitenkok, souschef/allround kok of chef-kok).

Er gelden aanvullende voorwaarden voor de werkgever. Neem voor vragen contact met ons op.

Geldigheidsduur vergunning

De geldigheidsduur van de verblijfsvergunning is maximaal 2 jaar. Deze vergunning kan verlengd worden.

De aanvraagprocedure

Mynta Law kan de aanvraag namens de werkgever voorbereiden en behandelen. De aanvraagprocedure ziet er in de meeste gevallen als volgt uit:

Stap 1: Kiezen van de juiste aanvraag

Mynta Law helpt zowel de werknemer als werkgever snel de juiste aanvraag te selecteren. Dat betekent dat wij bepalen welk type verblijfsvergunning in de specifieke situatie het meest voor de hand ligt. Ook beoordelen wij of de werknemer een inreisvisum (ook wel MVV genoemd) nodig heeft, of dat de verblijfsvergunning zonder MVV kan worden aangevraagd.

Stap 2: Indienen van de aanvraag en betalen van kosten

De aanvraag wordt schriftelijk ingediend. In het aanvraagformulier kunt u aangeven bij welk IND-loket u uw verblijfsdocument wilt ophalen zodra uw aanvraag is ingewilligd.

Stap 3: De IND beoordeelt de aanvraag en neemt een beslissing

De IND beoordeelt de aanvraag en controleert of u aan alle voorwaarden voldoet. Is de aanvraag compleet? Dan neemt de IND meestal een beslissing binnen 90 dagen.

Mocht de IND uw aanvraag afwijzen, dan informeren wij u uiteraard over uw rechten en over de mogelijkheden om de beslissing aan te vechten.

Stap 4: Afwikkeling van de procedure

Wanneer de aanvraag is ingewilligd, kunt u uw verblijfsdocument ophalen bij het IND-loket dat u bij stap 2 hebt gekozen. Als u een inreisvisum hebt aangevraagd, dan kunt u nu uw visum afhalen. Tenslotte kan het zijn dat u zich moet inschrijven bij uw gemeente. Mynta Law assisteert u bij al deze praktische zaken.

Welke documenten hebben wij nodig?

Om een inschatting te kunnen maken of u in aanmerking komt voor de verblijfsvergunning, hebben wij in ieder geval de volgende documenten nodig:

  • Een kopie van uw paspoort (alle pagina’s met stempels/visums);
  • Kopieën van certificaten of diploma’s die u heeft;
  • Een kopie van uw arbeidsovereenkomst (indien u die al heeft).

Het is mogelijk dat wij meer documenten van u vragen, afhankelijk van uw specifieke situatie.

Nog vragen?

Stel gerust vragen aan uw jurist. Bent u nog geen cliënt en hebt u vragen? Neem dan gerust telefonisch contact op (+31702051160) of stel uw vraag via het contactformulier.